Tuesday, December 02, 2014

Roti Lapis Daging


Malam malam macam ni aku memang teramat sangat lah lapar T_T Jadi aku rasa malas nak tulis resepi. Wakakaka. Ehem.

  1. Buat inti Roti John macam biasa. Tumis 3 bawang merah kecik, 3 ulas b. putih, halia yang macam sama quantity dengan bawang putih yang dah blend. Lepastu masukkan serbuk kari. Dah naik minyak, masukkan la daging or ayam. Jangan lupa letak daun sup dan white pepper( black pepper pun bole). Magic ingredients. Hehe.
    Sayur suka hati. Kentang bukan sayur kan? Aku rasa dia dalam kategori Roughage. Entah la. Aku rasa.
  2. Lapis la.
  3. First layer, roti yang dah celup santan. Pastu ratakan telur yang dah dipukul. Telur mentah la. Pastu letak inti tadi. Tak kisah la kau guna daging ke ayam. Rasa dia sedap ja.
  4. Pastu buat layer ni banyak banyak. Aku buat dua je. Tapi dia lebar.
  5. Atas sekali tutup dengan roti celup santan jugak. Dengan telur. Inti takyah.
  6. Bakar. Bukak api bawah sahaja. Kalau rasa dah kering bawah. Bukak api atas pula. Dalam 10 minit atau agak agak warna dia dah kecoklatan nampak sedap dimakan.
  7. Amik pinggan, pisau dan sudu/garfu. Potong.
  8. Makan.
Aku mengantuk dan lapar........... Abendessen tadi lupa makan. Takla lupa cuma tadi kenyang.

No comments:

Post a Comment